VOĐA „ŠKALJARSKOG KLANA“ Jovan Vukotić ubijen u Turskoj!

Vođa ozloglašenog „škaljarskog klana” likvidiran u Instanbulu naočigled supruge i ćerke. – Napadač je naišao na motoru i ispalio hice u automobil

Jovan Vukotić, u policijskim spisima označen kao vođa „škaljarskog klana”, ubijen je oko 20 sati u Istanbulu u Turskoj.  Prema nezvaničnim informacijama, on je likvidiran naočigled supruge M. M. i njihove bebe. Napadač je naišao na motoru i ispalio hice u automobil u kom su bili Vukotić, njegova supruga i ćerkica. Supruga i ćerka Vukotića prošle su bez povreda, prenosi srpska novinska agencija SIA.

Vukotić je u Turskoj bio uhapšen u septembru 2018.  godine kada je isporučen Srbiji. Njega je Viši sud u Beogradu pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog makedonskog pasoša. U Crnu Goru izručen je iz Srbije u februaru 2020. helikopterom, u najvećoj tajnosti i uz najveće mere obezbeđenja. Posle okončanja istrage zbog koje je prebačen u Spuž, pušten je na slobodu krajem jula iste godine.

Međutim, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optuživalo ga je da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa „kavačkog klana” Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Nakon toga, Vukotić  je bio u bekstvu. Prema napisima medija, pobegao je u avgustu te godine iz Crne Gore i nalazio se na međunarodnoj poternici, a za njegovu likvidaciju suprotstavljeni „kavački klan” navodno je spremio 900.000 evra.

Jovana Vukotića su više puta pokušali da ubiju. On je za samo nekoliko meseci krajem 2019.  i tokom 2020. čak tri puta je bio na meti atentatora. Prema nezvaničnim informacijama, članovi suprotstavljenog „kavačkog klana” imali su nameru najpre da otruju Vukotića dok je bio u zatvoru u Beogradu, zatim da ga ubiju iz puške u zatvoru Spuž kod Podgorice, a potom, u istom kazamatu i raznesu eksplozivom koji bi nosio dron.

Dok je Vukotić boravio u Centralnom zatvoru u Beogradu, grupa mladića obučenih u policajce planirala je da njegovoj verenici, koja mu je svakodnevno dostavljala hranu, u obrok sipa cijanid.  Ove sumnje nikada nisu dokazane i protiv četvorice osumnjičenih za pokušaj trovanja postupak za to krivično delo je obustavljen. Koliko su bili uporni u tome da ga ubiju, najbolje svedoče spisi Specijalnog državnog tužilaštva CG u kojima se navodi da su, čim je 2020. godine Vukotić izručen Crnoj Gori iz Beograda, osmislili novu strategiju – da ga likvidiraju iz puške ili drona . Prema pisanju crnogorske „Pobjede”, čak dva plana za likvidaciju Vukotića u istražnom zatvoru Spuž propala su u julu 2020. Jedan od ključnih dokaza crnogorskog tužilaštva u postupku protiv vođa „kavčana” Radoja Zvicera, koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica, je presretnuta komunikacija putem „Skaja”. U toj komunikaciji on navodno daje instrukcije i ljutito kritikuje pripadnike klana angažovane na likvidaciji Jovana Vukotića zbog toga što odugovlače sa planom.

Pre tri godine u naselju Dobrota u Kotoru ubijen je Vukotićev otac Veselin Vesko Vukotić . Veruje se da je likvidiran iz osvete prema Jovanu.  Ovo ubistvo i dalje je nerasvetljeno. Nepoznati napadač, sa kačketom na glavi je 20. aprila 2019. godine, u večernjim satima, prišao Veselinu Vukotiću ispred porodičnih apartmana u Dobroti i u njega ispalio više hitaca. Crnogorski istražitelji su od samog početka, istragu usmerili ka „kavačkom klanu”, čiji su pripadnici već šest godina u ratu sa „škaljarcima”. U međusobnim obračunima ove dve zavađene grupe, od kraja 2014. godine, živote je izgubilo više od 50 osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *