Srpski pasoš za ćerku Blagoja Jovovića koji je ubio ustaškog poglavnika NDH Antu Pavelića!

Srpski pasoš za ćerku Blagoja Jovovića koji je ubio ustaškog poglavnika NDH Antu Pavelića!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio je srpski pasoš i rešenje o državljanstvu Mariji Jovović, ćerki Blagoja Jovovića, koji je izvršio atentat na poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića, saopštilo je juče ovo ministarstvo. Selaković je poručio Mariji Jovović da mu je čast što je ona, kao Blagojeva ćerka, uvek bila „jedna od nas”. On je dodao da je Marija dala sebi zadatak da nauči dobro srpski i otrgla je od zaborava sećanja na svog oca, neverovatnu ličnost naše istorije i čoveka za koga se dugo nije znalo u Srbiji, niti na prostorima gde živi srpski narod.

„Zato mislim da je ovim ispravljena jedna velika nepravda”, istakao je ministar.

Selaković je izrazio nadu da će srpske pasoše i državljanstva uskoro dobiti i Marijine dve sestre i brat. Ministar je podvukao da je ovaj čin deo politike naše države, koja „govori o zločinima u Jasenovcu i seća se tih žrtava, svojim herojima sa Košara i slavi ih, podiže spomenike svojim herojima i mučenicima i brine o onima koji su živi, a koji su njihovi potomci”.

Marija Jovović je navela da je dobila srpsko državljanstvo, ne u smislu administrativne procedure, već „kao simboličan čin vraćanja ocu onoga što mu pripada, njegovog porekla, preko njegove dece”. Ona je dodala da ovo državljanstvo predstavlja i priznanje Blagoju Jovoviću, „kao jednom od najvećih srpskih heroja koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda”.

„Sa nama je danas milion duša, milion mučenika iz NDH, za koje se uvek moramo moliti”, izjavila je Jovović.

Blagoje Jovović izvršio je atentat na Pavelića 10. aprila 1957. godine u Argentini, pucavši na njega. Nakon toga je nekadašnji poglavnik Nezavisne Države Hrvatske pobegao u Španiju, gde je i preminuo od rana zadobijenih u atentatu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *