Da podsetimo, zločin se dogodio u njihovoj porodičnoj kući u naselju Pivara u Kragujevcu, dok su im deca spavala u drugoj sobi.

On je, kako se navodi u optužnici, čekao da nesretna žena zaspi, a onda joj je dok je bila u dubokom snu, u 03.15 sati ujutru, ispalio jedan hitac u glavu iz revolvera kalibra Magnum 357. Metak ju je pogodio u „desnu zaglavičnu jamu”, odnosno ispod desnog uha, i naneo joj izuzetno teške povrede. I pored truda celog lekarskog tima i brojnih operacija, rane su bile takve da joj nije bilo spasa, pa je preminula nakon šest dana, 22. maja, tri dana nakon što joj je konstatovana moždana smrt i kada je isključena sa aparata za disanje.

Njoj je tim hirurga u UKC Kragujevac istog dana kada je povređena uradio višečasovnu operaciju u nameri da joj se spasi život, ali je po svemu sudeći, vremenski period u kome je njen mozak bio bez kiseonika bio preveliki, pa je došlo do trajnog odumiranja moždanih ćelija.

Ubica je odmah nakon zločina seo u automobil i pobegao iz kuće, a nesrećnu ženu su pronašli njegovi roditelji koji žive u drugoj kući u istom dvorištu, i koje je probudio pucanj. Odmah su pozvali hitnu pomoć, a za V.M. je policija raspisala potragu.

Istog dana oko 15 časova u blizini kuće u kojoj se dogodila tragedija primećen je automobil u kome je bio V.M., a policija ga je opkolila. Tako je započela tročasovna pregovaračka drama u kojoj je ubica vidno rastrojen i naoružan vagao između samoubistva i predaje. Na kraju je nakon nagovora rođaka ipak odlučio da odloži oružje i da izađe iz vozila, nakon čega je odmah uhapšen.

U vozilu je nakon hapšenja pronađenja njegova jakna, flaša energetskog pića i voda… Na retrovizoru okačene brojanice i krst.

M. je bila lekar, i radila je u Nemačkoj sve vreme pripremajući papire kako bi tamo otišli njen supriug Vladimir i deca. Ali, to je kako se sumnja u Tužilaštvu možda i bio motiv za zločin, jer je ona planirala da nakon kratkog majskog odmora u Kragujevcu u Nemačku povede i decu, dok je sa njenim suprugom očigledno bilo nekih problema.

V. M. se tereti i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Njemu je za krivična dela za koja je optužen zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora pa do doživotne zatvorske kazne.