Orbanov „velikomađarski“ šal uzburkao region!

On je na navijačkom rekvizitu nosio mapu Mađarske u ranijim granicama, koje obuhvataju delove susednih zemalja. – Protesti iz Rumunije, Ukrajine i Slovačke

Budimpešta – Naizgled običan navijački šal, koji se našao oko vrata mađarskog premijera Viktora Orbana tokom utakmice između Mađarske i Grčke, odigrane u nedelju uveče Budimpešti, ne prestaje da izaziva reakcije političara i javnosti u nekoliko zemalja regiona i preti da zakomplikuje ionako tradicionalno osetljive političke odnose zvanične Budimpešte s pojedinim susedima.

Dok je u svečanoj loži slavio s proslavljenim mađarskim fudbalerom Balažem Džudžakom, koji se te večeri trajno opraštao od fudbala, Orban je nosio navijački šal s nacrtanom mapom mađarske države u njenim ranijim granicama, koje obuhvataju i delove susednih zemalja. Ovakve mape su, inače, u Mađarskoj već decenijama uobičajeni dekor na mnogim proslavama s nacionalnim predznakom i na fudbalskim utakmicama, a mogu se videti i u obliku nalepnica na automobilima ili kao posteri na zidovima škola i drugih državnih ustanova. Fotografije s budimpeštanskog stadiona brzo su obišle region, odakle je usledio niz oštrih reakcija.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova prvo je osudilo odluku premijera Orbana da nosi šal sa spornom mapom, a tim povodom upućena je protestna nota ambasadoru Mađarske u Bukureštu. Prema stavu rumunskog ministarstva, gest mađarskog premijera u suprotnosti je s otvorenošću koju su on i ministar spoljnih poslova Sijarto pokazali tokom nedavne zvanične posete rumunskog šefa diplomatije Budimpešti. Podseća se da su razgovori tada imali cilj da posle višegodišnjih zastoja ponovno pokrenu bilateralne razgovore.

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko objavio je na „Fejsbuku” da će pozvati mađarskog ambasadora u Kijevu zbog Orbanovog šala, što je u međuvremenu i učinio. On je poručio da promovisanje revizionizma ne doprinosi razvoju mađarsko-ukrajinskih odnosa. Mediji u Budimpešti kao zanimljivost prenose činjenicu da hrvatski predsednik Zoran Milanović nije bio ogorčen zbog scena viđenih na stadionu u Budimpešti.

„Mogu samo da se smejem na to. Među susednim zemljama, Mađarska je i dalje najbolja”, rekao je Milanović novinarima povodom incidenta.

On je, inače, u avgustu ove godine bio domaćin Viktoru Orbanu na večeri koju je priredio u njegovu čast, dok je gost iz Budimpešte, kao i svakog leta, krstario Jadranom. Mnogi taj susret tumače kao dokaz da je posle dužeg vremena došlo do poboljšanja ličnih odnosa dvojice lidera, čije partije pripadaju ideološki različitim opcijama. Hrvatski premijer Andrej Plenković je u prvoj reakciji teritorijalne pretenzije prema njegovoj zemlji nazvao neprihvatljivim.

„Mađari u Slovačkoj su kod kuće i pripadaju ovde, kao i svi ostali naši građani. Ali, iredentizmu i revizionizmu nema mesta u našim odnosima. Videli smo kuda takve emocije i planovi vode 1939. godine, a vidimo to i danas u Ukrajini, tokom ruske agresije”, saopštilo je slovačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sam Orban nije zvanično reagovao povodom ovakvog razvoja situacije, ali je na „Fejsbuku” objavio kratku poruku: „Fudbal nije politika. Hajde da ne vidimo nešto čega nema. Reprezentacija Mađarske je tim svih Mađara, bez obzira na to gde oni žive”, poručio je.

Ovo, inače, nije prvi put da se iz vlade u javnost šalju fotografije sa simbolima takozvane velike Mađarske. Kancelarija za međunarodnu komunikaciju vlade objavila je 2019. godine na „Tviteru” istorijsku mapu ove zemlje, koja obuhvata veći deo Slovenije, neke delove današnje Hrvatske, Srbije, Rumunije, Slovačke i Ukrajine, što je bio razlog za oštre reakcije iz većine susednih zemalja.

Iste godine vladajući Fides je održao sastanak užeg rukovodstva pred ogromnom uokvirenom mapom „istorijske Mađarske”, kako se takve karte obično nazivaju u ovoj zemlji. Nije zaboravljeno ni da je Viktor Orban 2020. godine na svojoj fejsbuk stranici čestitao maturantima koji su toga dana polagali istoriju na neobičan način. Uz čestitku je priložena i fotografija globusa na kojoj se jasno mogla uočiti i velika Mađarska.

Burna reagovanja u Slovačkoj i Hrvatskoj izazvalo je postavljanje spomen-obeležja u vezi s potpisivanjem Trijanonskog ugovora, kad je Mađarska izgubila dve trećine teritorije. Spomenik je na granici Mađarske i Slovačke otkrio Viktor Orban, a pored mape velike Mađarske, na njemu se nalazi i ploča s natpisom „Fiume (Rijeka) – Mađarska do mora”.

U Zagrebu su i početkom maja ove godine sa zabrinutošću komentarisali deo Orbanovog intervjua datog Mađarskom državnom radiju, u kojem on, govoreći o svom protivljenju embargu Evropske unije na uvoz ruskih energenata, kaže: „Da nam more nije uzeto, imali bismo luku”. Bio je to takođe povod za seriju kritika koje su se tada mogle čuti od najviših hrvatskih funkcionera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *