Program počinje u petak, 29. jula, u popodnevnim satima na velikoj bini kod Lovačkog doma, kada će biti nastupiti folklorni ansambl Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, dok je od 21 sat planiran koncert Miroslava Ilića.

Drugog dana, u subotu, 30. jula, osim stručnih predavanja i prodajne izložbe rukotvorina, planirana je fijakerijada, degustacija šumadijske šljivovice, gulašijada, ali i degustacija vola na ražnju koji za posetioce manifestacije pripremaju zaposleni u poznatoj kragujevačkoj kafani „Biblioteka kod Milutina“. Tog dana u Stragarima će biti uručene i nagrade pobednicima takmičenja za najlepša dvorišta Centralne Srbije. Bogat program drugog dana manifestacije biće završen koncertom Snežane Đurišić u 21 sat.

Poslednjeg dana, u nedelju 31. jula, osim prodajne izložbe voća, meda, opreme, mehanizacije, domaće radinosti i stručnog savetovanja, planirana je turistička tura kroz Stragare, upoznavanje sa kulturno istorijskim znamenitostima ovog kraja, poseta manastirima i vodenici Cicić, uz posluženje i prateći program. Tog dana biće održan i turnir u malom fudbalu.

Trodnevna manifestacija „Šumadijski dani šljive“ biće svečano zatvorena uručenjem zahvalnica, uz bogat kulturno-umetnički program, u 17 sati na maloj bini kod spomenika Tanasku Rajiću.