Kragujevac: Otpušteni radnici tužili Vodovod!

Radnici koji su nedavno otpušteni iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija u Kragujevcu podneli su tužbu protiv doskorašnjeg preduzeća.

Oni traže da im se posle tri i po godine rada konačno ponude ugovori na neodređeno vreme. Kako navode, 14 radnika traži da se njihovi ugovori o povremenim i privremenim poslovima po kojima su radili godinama proglase ništavim i utvrdi radni odnos na neodređeno vreme od dana stupanja na rad jula 2020. godine.

Prema dosadašnjoj praksi, oni su potpisivali ugovore na period od 120 dana, da bi ih posle pauze od nekoliko dana, obnavljali uz neznatnu promenu radnog mesta.

– U pitanju su fingirane promene minimalnim izmenom naziva, pa tako umesto opisa viljuškar I imamo viljuškar II, pomoćni radnik I, pomoćni radnik II, bagerista I, bagerista II, kaže advokat radnika Dragan Vasić.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima je ugovor gde se sa radnikom ne zasniva radni odnos. Ovakav ugovor je vremenski ograničen i najduži period koliko traje je 120 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini.

Osim toga što su faktički radili celu godinu, a ne koliko je propisano zakonom, advokat Vasić navodi da je u izvodima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje vidljivo da nema prekida radnog odnosa, jer nije bilo pauze od najmanje 30 dana između potpisivanja dva ugovora.

– Situacija je takva da su ovi ljudi angažovani preko omladinske radne zadruge imali sve obaveze zaposlenih na neodređeno, ali nisu imali ista prava, navodi Vasić.

Prema Zakonu, angažovani radnik nema status zaposlenog lica zato što takva vrsta angažovanja, ne spada u radni odnos, već je to rad van radnog odnosa.

Vasić kaže da je kao razlog za otkaz naveden štrajk, iako radnici zbog svog statusa su mogli samo da protestvuju, jer prema ugovoru koji su potpisali na to nemaju pravo.

Inače, N1 ovim povodom nije dobio komentar iz JKP Vodovod i kanalizacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *