ISTRAŽUJEMO: Koga „Anonimusi” napadaju u Srbiji?

Sajtovi državnih institucija naše zemlje u poslednjih nedelju dana pod učestalim su sajber-napadima hakerske grupe „Anonimus”.

Prvi napad dogodio se 4. januara kada je na neko vreme oboren i onesposobljen rad sajta Vojske Srbije, a potom su usledili napadi na sajtove Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Narodne banke Srbije (NBS)… Na meti „Anonimusa” 7. januara bio je, prema tvrdnjama eksperata za sajber bezbednost, i sajt Predsedništva Srbije. Takođe, napadnut je i sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pojedine institucije odmah su preduzele mere i obavestile zaposlene da ne otvaraju sumnjive linkove koji im pristižu na poslovne mejlove od nepoznatih pošiljalaca.

U MUP-u Srbije je u toku analiza saobraćaja koji je učestvovao u napadima na sajt ministarstva, a od 4. do 6. januara stručnjaci u policiji odbili su pet velikih napada čiji je cilj bio onesposobljavanje IT infrastrukture MUP-a Srbije.

„U koordinisanom radu IT stručnjaka iz sektora IT bezbednosti MUP-a i ’Telekoma Srbije’ svi napadi su odbijeni, a baze ministarstva zaštićene i bezbedne.

Aktivirani su pojačani bezbednosni protokoli radi zaštite podataka Ministarstva unutrašnjih poslova”, rečeno je u MUP-u.

Iz ministarstva preporučuju da državni organi prate sajtove kako bi na vreme reagovali na hakerski napad.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal pri MUP-u priprema izveštaj koji uključuje neke od slučajeva sajber-napada na sajtove državnih institucija, nezvanično saznajemo.

Takođe, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je predistražni postupak u vezi sa napadima koji su zabeleženi tokom 4. i 5. januara na domenima u nadležnosti vojnobezbednosne službe.

Osim saopštenja grupe „Anonymus”, koja preuzima odgovornost za ove napade, nema indicija da neko drugi stoji iza hakerskih udara.

Različiti nalozi sa „Tvitera”, koji se predstavljaju kao članovi hakerske grupe „Anonimus”, prethodnih dana objavljivali su da su napali neki od sajtova institucija naše zemlje, uz povremene poruke pretnje zbog „saradnje Srbije i Rusije u ratu u Ukrajini”. U jednoj od objava „Anonimusa” navedeno je da je oboren sajt Vlade Vojvodine, uz poruku: „Mi smo ’Anonimusi’, mi smo legija, očekujte nas.” Istog dana, na „Tviteru” su objavljene tvrdnje da je grupa „Anonimus” došla i do imejl adresa stotina zvaničnika Vlade Srbije u raznim ministarstvima. Tvitovi u kojima se poziva na hakovanje često prate poruke u kojima se predsednik Srbije Aleksandar Vučić naziva „marionetom” ruskog predsednika Vladimira Putina. Predsedniku se zamera odnos Srbije prema Rusiji i odbijanje da uskladi spoljnu politiku sa evropskom i uvede sankcije.

Januarskim sajber-napadima na sajtove državnih institucija prethodila je video-poruka 29. decembra upućena predsedniku Srbije, a koja je podeljena upravo sa naloga koji se predstavlja kao deo hakerske grupe „Anonimus”.

Nekoliko sati nakon što je ovaj video objavljen, predsednik se oglasio putem društvene mreže „Instagram”.

„Spremamo se za borbu protiv ’Anonimusa’”, naveo je predsednik u opisu slike na kojoj se igra sa psima.

Grupa „Anonimus” je decentralizovana, nema zvaničan sajt ili nalog na društvenim mrežama. Postoji na hiljade naloga na „Tviteru” koji se predstavljaju kao članovi ove grupe, ali gotovo je nemoguće utvrditi da li oni to zaista jesu. „Anonimusi” tvrde da hakuju iz političkih ubeđenja i zbog aktivizma. Javnost ovu grupu najčešće prepoznaje po belim maskama sa osmehom koja prikazuje lik Gaja Foksa, engleskog pobunjenika iz 16. veka koji je postao poznat zahvaljujući Alenu Muru i stripu „V for Vendeta”.

„Anonimusi” su 24. februara, kada je počelo ratno stanje u Ukrajini, objavili sajber rat Rusiji, što je i navedeno na jednom od tviter naloga povezanih sa ovom grupom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *