Hrkalovićeva negirala da se njeno ime pominje u transkriptima Belivukovih razgovora

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je uvidom u pisane dokaze nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović povodom optužbi da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP-u kočila istrage i procesuiranje kriminalaca.

Sa njom na optuženičkoj klupi našla su se još dvojica bivših policajaca.

Pored ostalih, na suđenju su predočeni dokazi u vidu rešenja o funkcijama, naredbe i transkripti komunikacije između Veljka Belivuka i Nenada Vučkovića u kojoj se pominje „D” i „Dijana”.

Na pitanje sudije da li se ona pominje u tim razgovorima, Hrkalovićeva je rekla da osporava da se ona pominje, ukazujući da se pominju i druga imena poput ministar i Stefanović.

Njen advokat Vladimir Đukanović je rekao da se nigde ne pominje Hrkalovićeva, kao ni njene naredbe da se neki dokaz izbriše.

Takođe, predočen je i rokovnik drugooptuženog Dejana Milenkovića, koji je tvrdio da se u tom rokovniku nalazi samo komunikacija sa načelnicima službe i dodao da nikada nije imao komunikaciju sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Predočena je i naredba za uzimanje video snimaka sa nadzorne kamere hotela u ulici u kojoj je ubijen Vlastimir Milošević 30. januara 2017. godine u Beogradu.

Milenković i Hrkalovićeva su istakli da na tim naredbama nije potpisana Hrkalović nego tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, i druge osobe.

Hrkalovićeva je takođe podsetila da direktor policije odgovara ministru policije, a ne državnom sekretaru MUP-a.

Sledeće suđenje zakazano je za 14. oktobar kada je predviđen nastavak čitanja pisane dokumentacije.

Na prethodnim ročištima optužena Hrkalovićeva, kao i nekadašnji načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić i drugooptuženi bivši načelnik za specijalne istražne metode Dejan Milenković su negirali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret.

Hrkalovićeva je ranije negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda.

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu obradu kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Advokat Vladimir Đukanović je ranije sudu predložio saslušanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao svedoka, kao i bivšu Višu javnu tužiteljku Natašu Krivokapić i bivšeg direktora policije Vladimira Rebića.

Sud je Hrkalovićevoj ukinuo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom 6. juna u kom je bila od 31. marta i odredio joj meru zabrane napuštana boravišta.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal Hrkalovićeva se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Za Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je 2018. godine naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe „Principi”, među kojima je pet teških ubistava, dok se za još dva vode istrage.

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza, tamo počinjenih, krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *