GODIŠNjICA UBISTVA ŠESTORICE SRPSKIH MLADIĆA U PEĆI: Za zločin u „Pandi” 24 godine nema odgovornih!

Dok roditelji žrtava veruju da u postupku ima pomaka, tužilaštvo još nije prikupilo dokaze za optužnicu protiv nepoznatih počinilaca osumnjičenih za terorizam.

Navršilo se 24 godine od kada su u kafiću „Panda” u Peći, dvojica maskiranih ekzekutora ubila šestoricu srpskih mladića – Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Dragana Trifovića (18), Zorana Stanojevića (18), učenike Pećke gimnazije i Ivana Radevića (24), studenta.

Mada istraga ovog zločina već godinama traje, izvesni pomaci daju nadu njihovim roditeljima da će istina biti otkrivena, a krivci privedeni pravdi.

– Čekamo da državne institucije obave svoj posao i, kada se steknu uslovi, istragu privedu kraju. Napretka ima, ali tužilaštvo još ne otkriva nove informacije u interesu postupka. Istina je bolna, ali lekovita i blagotvorna – kaže Ljubomir Ristić, otac Svetislava, jednog od ubijenih mladića.

Zločin se dogodio u vreme vlasti Slobodana Miloševića, kada su bili učestali sukobi između OVK i srpske policije. Uveče 14. decembra 1998. godine u kafiću „Panda” u centru Peći, dvojica napadača zapucala su iz automatskog oružja na goste kafića. Šestorica mladića su ubijena, a još tri osobe su ranjene. Masakr je pripisan teroristima iz OVK, usledila je istraga i više desetina Albanaca našlo se u pritvoru, ali događaj nije rasvetljen.

Godinama kasnije, nakon novih saznanja, strahuje se da je egzekucija počinjena po nalogu srpske službe bezbednosti, a cilj je bio da se za to optuže Albanci i da se međunarodnoj javnosti pokaže da je OVK teroristička organizacija. Prema toj verziji, ubice su pripadnici srpske policije, odnosno Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojom je tada komandovao Milorad Ulemek Legija.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je 2014. godine da će Srbija da se suoči sa strašnim saznanjima kada je reč o slučaju „Panda” i da nema dokaza da su to počinili teroristi iz OVK. Istu informaciju saopštio je svojevremeno i Vuk Drašković, predsednik SPO, navodeći da je u Peći bilo mnogo pripadnika JSO i da oružje koje je korišćeno u zločinu potiče iz te jedinice.

Istragu od 2016. vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je saslušalo mnogo svedoka, ali odgovora i čvrstih dokaza ko je i zašto pucao u „Pandi”, bar zvanično, još nema.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu protiv više neidentifikovanih učinilaca zbog sumnje da su u kafiću ’Panda’ izvršili terorizam. Istraga još nije okončana, a u daljem toku biće preduzete radnje na prikupljanju dokaza i podataka od važnosti za postupanje na rasvetljavanju ovog krivičnog dela”, rečeno je juče u tužilaštvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *