DAČIĆ: Prištinski cilj je da se RAZBIJE SEVER, a na nama je da održimo JEDINSTVO!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u okviru “Novog vikend jutra“ kod voditeljke Jovane Jeremić, govorio o najnovijim jednostranim potezima Prištine, kao i vanrednoj sednici Vlade Srbije čiji je početak zakazan sa 10 sati.

Dačić je istakao da je nažalost, u novijoj istoriji Srbije bilo dosta teških trenutaka, a ovde je reč o tome da su Srbi na KiM dovedeni u situaciju da nemaju kud, odnosno, da nemaju izbor.

– Ja sam 2012. godine počeo te pregovore, 2013. je potpisan Briselski sporazum… Međunarodna zajednica ne reaguje. Ovo što se dešava ovih dana je vrhunac jedne politike koja ima nameru da, u krajnjoj liniji da ugrozi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, i dugoročno gledano, da ih tamo više nema. Oni znaju da dok ima Srba tamo, mi možemo da govorimo o našim nacionalnim interesima – rekao je Dačić.

Ovde je cilj da se razbije Sever, zato je važno da bude prisutno jedinstvo, dodao je on.

– Sinoć sam, kada sam došao iz beča, prisustvovao sastanku sa Lajčakom, koji je trajao punih pet sati. Ja sam došao posle sat vremena, i do ponoći je sve trajalo. Vučić je posle nastavio komunikaciju sa Srbima sa KiM, i to se nastavilo i danas. Imamo i sednicu, pa sastanke predsednika sa ambasadorima, i patrijarhom. Trenutak je delikatan jer se jedno ponižavanje Srba prešlo sve granice. Svima je jasno da je Kurti remetilački nastrojen. Srbija je konstruktivna, a niti se šta dešava Kurtiju, a Srbija ništa ne dobija time. Razumemo bes Srba sa KiM, jer oni više ne žele da daju alibi nečemu što ne služi interesima Srba. Više nije pitanje preregistracije – priča ministar.

Oni misle, da će Srbija u ime mira da pristane na neke stvari, ali neće, kaže Dačić.

– Ovo nije prvi potez, bila je vojska, pa uvođenje taksi… Sa druge strane, oni neće da ulaze u regionalne inicijative, oni samo hoće da iskoriste ovaj momentum, a to jeste da Međunarodna zajednica želi što pre da reši pitanje Kosova, a da to, sa druge strane ne bude vezano za Ukrajinu. Oni koji su priznali Kosovo, sada nas teraju da uvodimo sankcije Rusiji, a ne žele da promene situaciju i odluku povodom Kosova – navodi on.

Važno je da se sačuva jedinstvo naroda i državnog rukovodstva. Vlada Srbije će podržati odluke predsednika, narod koji tamo živi, njihove zahteve, i sve što treba. Kako kaže, jako je bitno da Srbija mudro postupa.

– Oni polaze od toga da Kosovo ima pravo da uvede pravnu državu, ali ne, oni za sve kažu „Što je bilo bilo je“. To su dvostruki aršini koji u Srbiji bude negativne reakcije. Svi koji su bili evrofanatici, u Vladi Srbije, sada su postali najveći protivnici, jer vide kako sve funkcioniše – dodao je Dačić.

Sve što sada Vučić radi je suprotstavljanje, jer Briselski sporazum konačno mora da se poštuje, navodi Dačić.

– Bitno je da, kada je teško, postoji stabilnost ljudi. Mora da se razmišlja o celini problema, šta ćemo sutra, prekosutra – naveo je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *