BEOGRAD: Pritvor za B.O i A.I. zbog prodaje LAŽNIH SLIKA za 58.000 evra!

Tokom istrage utvrđeno je da je B. O. prodala tri lažne slike za 25.000 evra, dok je A. I. prodao tri falsifikovana umetnička dela za 33.000 evra!

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je juče sudu da odredi pritvor do 30 dana B. O. i A. I. koji se terete da su prodali više lažnih slika tvrdeći da je reč o originalnim delima istaknutog umetnika Lazara Vozarevića.

Pritvor je predložen jer postoji mogućnost da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na svedoke, da će boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, a u odnosu na osumnjičenu B. O, i jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, saopšteno je iz tužilaštva.

B. O. i A. I. su juče u tužilaštvu negirali izvršenje krivičnog dela i odbili su da odgovaraju na pitanja tužioca.

U krivičnoj prijavi Prvog odeljenja Uprave kriminalističke policije navodi se da su B. O. i A. I. krivično delo učinili u toku 2021. godine, tako što su na prodaju nudili navodno originalna dela slikara Lazara Vozarević.

Naknadnim proverama i veštačenjem utvrđeno je da slike nisu originalne već falsifikati, i na taj način su doveli u zabludu oštećene I. M. i V. V.

Osumnjičena B. O. je oštećenom I. M. prodala tri slike i sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 25.000 evra, navode u policiji. Takođe, A. I. je V. V. prodao tri slike i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 33.000 evra.

Tužilaštvo je preciziralo da će u toku istrage ovog slučaja biti ispitani svedoci oštećenih, kao i ostali svedoci, a naređeno je veštače i preduzete su druge radnje radi donošenja odluke o daljem toku postupka.

Lazar Vozarević (1925–1968) bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice” radovima koji su nastali pod uticajem Sezanovog realizma i Pikasove plave faze. Pored uljanog slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijama. Posle njegove smrti u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija „Lazar Vozarević” u kojoj je izložen najveći broj likovnih dela.

Vozarevićeve slike imaju izuzetnu vrednost. Po rekordnoj ceni za neko delo umetnika koji je stvarao na našim prostorima posle Drugog svetskog rata, u poznatoj aukcijskoj kući u Vindzoru (Konektikat, SAD), 5. februara, prodata je slika „Krug” Lazara Vozarevića, iz kolekcije Davida Rokfelera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *